Kunde case - Lejre Kommune

Græsset i lejre bliver klippet med miljøvenlig gas

Greengear plæneklipperen udfylder opgaven fint og har slet ingen lugt fra udstødningsgassen. Så vores folk er generelt glade for at køre på den, og kan mærke forskel efter en lang arbejdsdag, fortæller Thomas Egelund Andersen.

I et år har Lejre Kommune testet en LPG-dreven plæneklipper, for at undersøge om gassen kan bidrage til kommunens grønne ambitioner. Konklusionen er klar: Ud over lavere CO2-udledning giver brugen af LPG mindre luftforurening, et bedre arbejdsmiljø og lettere brændstofhåndtering.

Blandt danske kommuner har Lejre Kommune længe været kendt for at gøre holdning til handling, når det handler om at værne om naturen, klimaet og miljøet. Det gælder også for plejen af kommunens grønne områder. Derfor har Lejre Kommune Vej & Park i et år testet en plæneklipper, der drives af LPG (Liquefied Petroleum Gas) i stedet for benzin. LPG har en renere forbrænding og udleder op til 20 procent mindre CO2 end benzin og diesel. Luftforurening fra sod, tungmetaller og andre skadelige partikler bliver også minimeret ved brug af LPG.
– Lejre Kommune er en grøn kommune, og her er udledningen af CO2 selvfølgelig en faktor. Derfor undersøger vi løbende, hvordan vi kan komme længere og længere væk fra de fossile brændstoffer med høj CO2-udledning, siger værkfører Thomas Egelund Andersen fra Vej & Park, Lejre Kommune.

Slut med benzinlugt
Den LPG-drevne plæneklipper, som Lejre Kommune har testet, er en Greengear 60 Cobra med zero-turn, produceret af italienske Axo og forhandlet i Danmark af Kosan Gas. Plæneklipperens 726 cc 4-takts Kawazaki motor er modificeret til at køre på LPG. Den gasdrevne plæneklipper er lige så driftssikker som de benzindrevne og er tilmed mere behagelig at bruge. Det skyldes, at LPG
primært afgiver vanddamp og kuldioxid ved forbrænding, så chaufføren slipper for gener fra udstødningen

– Greengear plæneklipperen udfylder opgaven fint og har slet ingen lugt fra udstødningsgassen. Så vores folk er generelt glade for at køre på den, og kan mærke forskel efter en lang arbejdsdag. Med de benzindrevne kan du være uheldig at skulle arbejde i en sky af benzin-os, hvis vinden blæser fra den forkerte retning, og det sker ikke med LPG, fortæller Thomas Egelund Andersen.

Nem brændstofhåndtering
Greengear maskinen får LPG fra en 11 kg truckflaske og har monteret beslag til en ekstra flaske. Dermed kan der hurtigt skiftes brændstof, når den første flaske kører tør. Det minimerer spildtid og gør, at plæneklipperen kan være i brug hele arbejdsdagen.

– LPG-plæneklipperen har meget nem brændstofhåndtering. Vi har et bur med LPG-flasker i materielgården, hvorfra vores folk henter gas fra morgenstunden. Flaskerne kan udskiftes på få minutter ude i marken, uden at chaufføren kommer i kontakt med brændstoffet, som det vil være tilfældet med benzin i en reservedunk, siger Thomas Egelund Andersen. 

Kosan BioMix reducerer CO2-udledningen
Hvis miljøgevinsten ved skiftet fra benzin til LPG skal være endnu større, så kan man med fordel anvende LPG delvist fremstillet af genanvendelige råvarer. Kosan Gas har for nylig lanceret Kosan BioMix, der er udvundet i forbindelse med produktionen af bio-diesel og sparer miljøet for en større mængde CO2 i forhold til traditionel LPG. Når kunden køber Kosan BioMix, sparer vi sammen miljøet for op til 95% CO2-udledning. Gassen er den, kunden kender. Reduktion i CO2-udledningen sker alene i fremstillingsprocessen og kompenseres via certifikater. 

– Kosan BioMix er det oplagte valg for kunder som Lejre Kommune, der gerne vil gøre en ekstra indsats for miljøet og samtidig opnå alle fordelene ved LPG. Vores ambition er, at halvdelen af alt det, vi sælger, skal være Kosan BioMix inden for få år. Kosan BioMix er vores bidrag til, at vi sammen skaber en grønnere fremtid, siger Preben Kristensen, Nordic Sales Manager Appliances for Kosan Gas.

Fakta

  • Lejre Kommune ligger i Region Sjælland, har 27.544 indbyggere og et samlet areal på 240 km2
  • Lejre Kommune er Klimakommune og tilsluttet Compact of Mayors. et verdensomspændende netværk af byer, der inspirerer til klimaforbedringer ved at synliggøre de faktiske handlinger på klimaområdet
  • I kommunens klimaplan er der sat mål for en 30% reduktion af CO2-udledning inden 2020 (med udgangspunkt i 1998). Omstilling til vedvarende energi, energibesparelser og grønne indkøb er strategiske indsatsområder

LPG har en renere forbrænding og udleder op til 20% mindre CO2 end
benzin og diesel

Fakta

Få bedre driftsøkonomi med LPG

Kontakt os

Hvis I vil vide mere om Greengear produkterne og de fordele, som I kan opnå ved at skifte fra benzin/diesel til Kosangas.

Jeres lokale distriktschef er klar til at hjælpe jer.

Distriktschef